Wednesday 12 February 2014

Raudonųjų apelsinų manija. Panna Cotta

Taip taip, Lietuvos parduotuvėse prasidėjo raudonųjų apelsinų "sezonas". Tą  pajuto mano pirkinių
krepšelis, mat per dvi savaites namuose atsidūrė 6 kg manija "kraujuojančių" gražuolių.
Na, kam jie gražūs, kam galbūt ir ne, o man jie tapo manija jau seniai, todėl akimirką, kai pamačiau juos vienoje iš prekybos centrų lentynų - reikėjo įamžinti. Į krepšelį visai netyčia atsigulė visi 4 kilogramai tuo metu parduotuvėje buvusių apelsinų..

Prisirinkau begalę receptų su šiais kraujo spalvos gražuoliais: apelsininė karamelė, sūrio pyragas / tortas, tartaletės, panna cotta ir dar visa galybė to, ko galbūt ir nesuspėsiu pagaminti iki "sezono" pabaigos.

Ką gi, pradedame tikriausiai nuo paties paprasčiausio: vanilinė panna cotta su raudonųjų apelsinų sulčių želė.

Dariau 4 porcijas deserto.

RECEPTAS
Panna Cotta
  • 500ml grietinėlės (35% riebumo)
  • 50g cukraus
  • 1 vanilės ankštis / 2 arbat. š. vanilės ekstrakto ar smulkintos vanilės ekstrakto (rinkitės kuo natūralesnį variantą)
  • 2 arbat. š. smulkiai maltos žaletinos (ne su kaupu)
  • 45ml šalto vandens

    (Naudojau 400ml grietinėlės ir 100ml pieno)

GAMYBA
  1. Žaletiną užpilkite šaltu vandeniu, išmaišykite ir palikite pastovėti, kol ruošite grietinėlę
  2. Grietinėlę supylę į prikaistuvį / puodą supilkite cukrų ir šildykite ant mažos liepsnos, kol cukrus ištirps (neužvirinkite ir neperkaitinkite, šildome tam, jog gerai ištirpų cukrus)
  3. Nukėlę nuo viryklės sudėkite iš vanilės ankšties išimtas sėklas bei pačią ankštį ir palikite grietinėlėje, kol atvės
  4. Tuomet vėl šiek tiek pašildykite (neužkaitinkite), išimkite vanilės ankštį, viską gerai išmaišykite
  5. Supilkite šiltą grietinėlę ant išbrinkusios želatinos ir gerai išmaišykite, jog želatina ištirptų
  6. Atvėsinkite kambario temperatūroje, tuomet supilstykite į norimas stiklines / indelius.
  7. Atvėsinkite 2-3 valandas šaldytuve (geriausiai per naktį)
  8. Ant sustingusio kremo pilkite vaisių (apelsinų) ar kitų pasirinktų vaisių / uogų želė, mišinį, uogienę ar sultis (pasirinkimas). Atvėsinkite.

    Raudonųjų apelsinų želė
    Paruošti labai paprasta: išspauskite apelsinų sultis, nukoškite per sietelį. Supilkite į prikaistuvį. Įdėkite cukraus pagal skonį (nesiūlau labai saldinti, geriau gaivesnio skonio želė). Pakaitinkite, kol cukrus ištirps. Palaukite, kol pravės ir tuomet supilkite ant išbrinkintos želatinos (250ml sulčių reikia maždaug vieno a. š. smulkios želatinos (ne su kaupu)). Kambario temperatūros želė supilkite ant sustingusio grietinėlės kremo. Atšaldykite.

    Manija tik prasideda!

    Receptas: David Lebovitz pritaikytas pagal Secrets From My Tuscan Kitchen. Judy Witts

2 comments:

  1. Super!!! Geris!!!
    Gal atskleistumet paslapti, kokie gi prekybos centrai siais apelsinais prekiauja? As jau vilti praradau ju nusipirkti

    ReplyDelete
  2. Teko matyti beveik visuose didžiuosiuose prekybos centruose (tiek Kaune, tiek Vilniuje) :) Dažnai jie iš išorės niekuo nesiskiria nuo įprastų apelsinų, tik kai kurių odelė raudonesnė.
    Kitas dalykas, atsiradę prekyboje jie gana greitai pranyksta. Vieną dieną būną, o kitą jau ir nebe, todėl pamačius nederėtų svarstyti :)

    ReplyDelete