Monday 27 January 2014

Pradžia. Šokoladiniai saldainiai su karamelizuotais makadamijų riešutais


Mažosios virtuvės atradimų pradžia - dalelė saldžių kalėdinių prisiminimų.
Recepto čia beveik nė nėra, tereikia mažumėlės jūsų laiko ir pastangų, jog mažyčiai saldainiai atsidurtų ant jūsų stalo ar dėžutėse iškeliautų kažkam gerokai pasaldinti kasdienybę.





Pradėsiu nuo pačių pradžių - dar vienas maisto blog'as tarp jau gausybės esančių. Labai lengva pasiklysti, sunku atsirinkti tinkamus ir patikimus receptus, kiekvienas pasirinks, kas jo asmeninei virtuvei tinka ir patinka labiausiai. Ar aš būsiu kuo nors išskirtinis ir stengsiuosi nustebinti šedevrais? Manau, kad visiškai ne, būsiu savimi ir kažkam patiksiu, o kažkam galbūt ne. Kiekvienas turi galimybę pasirinkti, tačiau tikiuosi, jog tapsiu dalele tos maisto kūrybos bendruomenės, kuria galima didžiuotis. Toks yra mano pradinis tikslas. Galbūt pamažu įgyvendinsiu keletą mažyčių svajonių, tačiau viskam savas metas. Tikiuosi augti kartu su maisto kultūra, receptais bei pačiu savimi.
   Kodėl "Makadamijos riešutas"?
- Tai nostalgiškas mano gilios gilios vaikystės kvapas, kai Mamos kosmetikos "skyrelyje" netikėtai radau makadamijos riešutų ir vanilės ekstraktą. Tuo metu tai buvo pats nuostabiausias kvapas, kokį kada nors jutau. Prisiminimai lydi iki pat šios dienos. Kita vertus, ne taip daug laiko, atrodo, ir prabėgo. Todėl be didelių fejerverkų, tačiau su gilia nostalgija iš vaikystės - paprastučiai saldainiai.

Receptas:
  • 300-350g juodojo šokolado (priklauso nuo to, kokio dydžio saldainius darysite)
  • 125g makadamijos riešutų
  • cukraus (vėlgi, kiek norėsite karamelizuoti riešutus)

Gamyba:


  1. Viskas labai paprasta. Mažesnę dalį šokolado (120g) išlydome vandens garų vonelėje.
  2. Popierines saldainių formeles ištepame lydytu šokoladu (dugną ir kraštus). Svarbu gerai suformuoti kiekvieno saldainio pagrindą bei šonus. Paliekame sustingi (galima kambario temperatūroje, tačiau gerokai greičiau šokoladas sustings šaldytuve)
  3. Tuo metu pakepiname makadamijų riešutus (nesudeginkite). Atvėsiname.
  4. Į gana platų kepimo indą (keptuvę, puodą) pilame cukraus tiek, kad dugnas pasidengtų maždaug 2mm cukraus sluoksniu. Kaitiname ant silpnos liepsnos, kol cukrus virsta auksine karamele (maišyti nereikia).
  5. Suverčiame riešutus ir juos išmaišome, kol tolygiai pasidengs karamele. Atvėsiname.
  6. Sulaužome / susmulkiname karamelizuotus riešutus kaip patinka ir dedame į sustingusiu šokoladu padengtas saldainių formeles.
  7. Išlydome likusį šokoladą garų vonelėje ir apliejame riešutus tiek, jog susiformuotų norimo dydžio saldainis. Paliekame sustingti.


P.S Mano vardas Eimantas, dažnai būnu susipykęs su laiku, tačiau, kai kalba pasisuka apie maistą, esu visuomet pasiruošęs rasti kompromisą!

6 comments:

  1. Linkiu dideliausios sekmės augant^^

    ReplyDelete
  2. O dievaiii koks grožis!!! Tokių negalima valgyt, tik žiūrėti :D

    ReplyDelete
  3. Sėkmės! Jei bus įdomu - skaitysiu. Tik toks šriftas (vien didžiosios raidės - kaip šaukiant) akis labai vargina.

    ReplyDelete
  4. Ačiū.
    Sutinku, šriftą tikrai reikia pakeisti. Padirbėsiu ties tuo.

    ReplyDelete
  5. Sveikas prisijungęs prie maisto tinklaraštininkų bendruomenės ;) Sėkmės ir skanių atradimų!

    ReplyDelete